Fosforan spożywczy – w jakich produktach go znajdziemy?

W żywności znajduje się mnóstwo dodatków. Jak wiadomo, lepiej unikać produktów wysoko przetworzonych. Jednak trudno obecnie znaleźć wyroby pozbawione konserwantów i innych, niekoniecznie naturalnych, substancji. Producenci stosują je, aby poprawić konsystencję, wygląd lub wydłużyć przydatność do spożycia. Najchętniej dodają związki takie jak fosforan spożywczy. Fosforany mają wiele zastosowań i korzystnie wpływają na parametry produktów. Czy są zdrowe? Sprawdźmy to!

Fosforan spożywczy – co musisz wiedzieć?

E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452 – to symbole najczęściej wykorzystywanych fosforanów w branży spożywczej. Oznaczają kolejno: kwas fosforowy, fosforany sodu, fosforany potasu, fosforany wapnia, fosforany magnezu, difosforany, trifosforany, polifosforany. Każdy z wymienionych związków pełni określoną funkcję. Fosforany spożywcze zazwyczaj regulują kwasowość, stabilizują pH, zwiększają stężenie niektórych minerałów, hamują rozwój drobnoustrojów i zapobiegają zbrylaniu. Niestety fosforany przyjmowane w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla organizmu. Wysokoprzetworzone produkty negatywnie wpływają na zdrowie, co wiadomo nie od dziś. Jednak fosforany dodatkowo mogą zaburzać gospodarkę mineralną oraz hormonalną organizmu. Na szczęście producenci nie mogą dodawać ich do jedzenia w nieograniczonych ilościach. Normy ich dodawania do żywności są regulowane przez przepisy Unii Europejskiej.

Dlaczego producenci żywności dodają fosforan spożywczy do swoich wyrobów?

Zachodzi pytanie – skoro fosforan spożywczy może nam szkodzić, dlaczego znajduje się w tak wielu produktach? To wszystko za sprawą właściwości fosforanów. Związki te odpowiadają za wiązanie wody podczas obróbki termicznej, co wpływa na końcową wagę artykułu spożywczego. Pozytywnie wpływają również na wygląd wędlin, dlatego są ich częstym składnikiem. Fosforany goszczą nie tylko w branży mięsnej. Są także wykorzystywane do produkcji dżemów, płatków śniadaniowych oraz napojów gazowanych typu cola.

Jak dzielimy fosforany?

Jak widać fosforan spożywczy jest częstym gościem w naszym jedzeniu. Należy do grona nieorganicznych związków chemicznych, które możemy spotkać w formie syntetycznej i naturalnej. Przedstawiciele branży spożywczej zazwyczaj korzystają z fosforanów sprowadzanych przez dystrybutorów. Kupują je na takich stronach jak ta https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny. Mają wtedy pewność, że nabyte dodatki do żywności spełniają europejskie normy jakości i nie wpłyną negatywnie na produkty.
Jeśli chodzi o podział fosforanów, możemy wyróżnić dwie grupy: wielofosforany i ortofosforany. Wielofosforany to duża grupa związków pochodnych ortofosforanów. Ortofosforany zbudowane są z jednego atomu fosforu związanego z tlenem i wodorem, a także atomami metali. Obie grupy różni nie tylko budowa, ale również zastosowania. Obok konserwantów, fosforan spożywczy jest najczęściej wykorzystywanym dodatkiem do żywności. Analizując jego właściwości i wpływ na większość produktów, nie powinno to nikogo dziwić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *